Hoe zorg je ervoor dat de macht van een staat is verdeeld onder allemaal mensen en hoe zorg je er voor dat je invloed op politieke besluiten kan oefenen?

Macht is verdeeld in de trias politica

Trias Politica

Bestaat uit 3 onderdelen

Wetgevende macht:

Maakt wetten ook wel Staten-General bestaat uit de eerste en 2de kamer. Ze stemmen en praten over wetten die gemaakt moeten worden en hoe die het best toe gepast kan worden. De tweede kamer controleert ook het kabinet ook wel

Uitvoerende macht

De uitvoerende macht is het kabinet hun taken: opstellen van wetvoorstellen die door de kamerleden zijn ingediend. En uitvoeren van de aangenomen wetvoorstellen en ook nog eens verantwoording afleggen aan Tweede kamer.


De koining is onze staathoofd hij plaatst handtekeningen onder wetten en leest de troonrede voor.


De eerste kamer keurt wetten goed of af.


Rechten van het parlement kan je onderverdelen in 2 stukjes:

  • Controleerende taak
  • Wetgevende taak Het is hun recht en taak.
Link to original

en het derde deel van de trias politica

Rechterlijke macht

Dit zijn onafhankelijke rechters die controleren ook de uitvoerende macht en berecht mensen die de wet overtreden hebben.


Politieke processen hebben niet alleen te maken met politici. Er zijn ook andere groepen die invloed kunnen hebben op politieke besluiten. Een politieke besluit kan je classificeren in 4 fases:

  • Invoering
  • Poortwachters
  • Omzetting
  • Uitvoering

Invoering (Eisen wensen en behoeften in de beslissing “invoeren”)

Actoren: persoon of instelling die actief handeling kan verrichten en waar invloed vanuit gaat. Dit kunnen zijn jij of ik maar ook bedrijven of andere groepen zoals Facebook je school of Extencion Rebellion. Tijdens de invoerfase brengen acoren hun eisen en wensen naar voren door te praten in de tweedekamer er over of door protest te voeren.

Poortwachters

Poortwachters zijn actoren, die helpen met de invoering fase zij laten hun stem horen.

Omzetting

De omzetting fase is de fase waar de Staten-General en de regering. Praten over hoe de wet precies er moet gaan uit zien. Als er een Kamermeerderheid is komt er een wet/wordt het op een bepaalde manier uitgevoerd en gaat het naar de volgende fase:

Uitvoering

De uitvoeringsfase is de fase waar het besluit gerealiseerd wordt. De wet wordt aan haar burgers geinformeerd. Of bijvoorbeeld de Tweede Kamer wordt gerestaureerd, ect. De mensen die hier bij betrokken zijn is vaak Vak-K en andere ambtenaren die het uitvoeren. Op het uitvoeren komen vaak reacties en meschien het helle proces wel opnieuw.


De media heeft een functie. Maar wat zijn ze nou eigenlijk:

  • Infromeren: Feitelijk nieuws vertellen
  • Agenda: gevoelens onder volk communiceren
  • Commentaar: infromatie aanbieden waar het volk een mening over kan vormen
  • Platformfunctie: politici volk infromeren platform
  • Controlerende functie: kijken of alles in de politiek ook zo is zoals het gezegd wordt.