Bijna alle cellen in je lichaam zijn diploïd. Dit betekent dat er 2 chromosomen in zitten.

Maar geslachtscellen zoals een sperma cel of eicel hebben maar 1 chromsoom. Wat ook logisch is want in elk van onze cellen zitten er 23 paren 1 van je moeder en 1 van je vader. Op elk van die 46 chromosomen staat dezelfde info. Dus op paar 1 staat bijvoorbeeld de oogkleur dubbel de genetica van de moeder en de genetica van de vader.

Ontstaan van geslachtscellen

We weten dat mitose gebeurdt bij het delen van cellen maar hoe maak je geslachtscellen dan heb je een normale cel maar in plaats van te delen door mitose gebeurdt er meiose dit bestaat uit een paar stappen:

  • De cel deelt maar hierbij worden de chromosomen niet iut elkaar getrokken maar gaat een van elk van die 23 paar chromosmen in de ene cel en de andere blijven in de cel dus dan heb je nu 2 cellen met 26 chromosmen sommige van (de moeder en vader van de vader van het kind) deze chromosomen worden uit elkaar getrokken omdat een chromosom gewoon chromatieden zijn en een chromatiede is genoeg informatie deze worden ook uitgetrokken bij een normale celdeling. En dan heb je van 1 normale cel nu 4 haploide cellen. Meiose gebeurd bij de vrouw voor hun geboorte en worden ze dus geboren met een vast aantal eicellen. Bij mannen begint het bij de puberteit en gaat dit door tot late leeftijd