Wat is een ideologie ik had het vorige paragraaf al over tijden de verschillende soorten autoritaire regiemes. Een ideologie is een verazameling van de belangerijkste ideen. Bijna alle politieke partijen komen voort uit een ideologie. Een ideologie gaat over 2 dingen:

  • Welke normen en waarde staan centraal?
  • Wat is de gewenste rol van de overheid op sociaaleconomisch gebied?

De drie grote politieke ideologieën: het liberalisme, het confessionalisme en het socialisme. Snap jij verschillende stromingen dan jij snap beter wat politieke standpunten begrijpen. Centraal deze paragraaf: Welke verschillende stromingen zijn er?


Ideologie is een verzameling ideen over wat belangerijk is in de Maatschapij. Een ideologie heeft standpunten over:

  • De normen: Wat vind je belangerijk?
  • De waarde: Wat je er aan doet om je norm in vervulling te gaan
  • Hoe ver de overheid moet bemoeien met haar burgers: Moet overheid geld verdelen waardoor de kloof tussen rijk en arm verminderd wordt of moet iedereen het voor zichzelf regelen. Dit is het verschil tussen links(veel bemoei) en rechts(weinig bemoei). Dit wordt ook wel sociaaleconomische verhouding genoemd.
  • Hoe geld werk huisvesting welvaart ect. verdeeld wordt in een samenleving.

In NL hebben we 3 grote politieke stromingen:

  • Sociaaldemocraten
  • Confessionalisme voorbeeld er van christendemocraten
  • liberalisme

Sociaal democraten

Sociaal democraten vinden dat het sociale zwakkeren meer gelijkwaardigheid wordt. En dat de rijke de armen moeten helpen hierbij moet de regering een rol in spelen. De regering speelt dus een actieve rol: links. Het doel is om sociale ongelijkheid te verkleinen. En criminaliteit aanpakken door de oorzaken op te lossen want sociaal democraten denken dat criminaltieit een oorzaak is van slechte maatschappelijke omgeving. Zoals armoede of geweld thuis ect. En als ze dit oplossen dan denken ze dat criminaliteit ook verlaagd wordt. Voorbeelden van sociaal democraten zijn: PvdAGroenLinks, SP

Sociaal democraten hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de sterkste schouders betalen en daarmee de zwakste deel help:

Christendemocraten

Christendemocraten zijn vaak christenen en die neemen vaak waarde uit de bijbel en behoort tot hun idologie: Christendemocraten vinden naastenliefde(wees aardig tegen andere) rentmeesterschap (we hebben de aare in bruikleen gegeven door god wees er zuinig mee dus is klimaatverandering ook belangerijk)

Middel: Gespreide verantwoordelijk dat betekent dus mensen moeten voor elkaar zorgen met een beetje/ aanvullende rol van de overheid.

Het doel van hun ideologie is een een samenleving waar mensen harmonieus samen leven met elkaar wonen werken en ook gezin is belangerijk. Dit is dus niet recht maar ook niet links dit is in het midden

Voorbeeld partijen zijn: CDA, Christen-Unie, SGP** SGP= Christen-Orthodox

Liberalisme

Liberalen vinden het belangerijk dat men een eigenverantwoordelijkheid heeft en economische vrijheid. Ze vinden wie hard werkt en veel geld verdiend moet zelf daar van genieten en iemand die niet werkt heeft pech had hij het maar beter geregeld. Ze willen dat de overheid zo min mogelijk te maken heeft met de maatchappji(: rechts). Een zelfstandige maatschappij die het overlaat aan haar burgers en bedrijfsleven. Harde aanpak aan criminaliteit want dat is de enige oplossing.

Voorbeeld partijen: VVD, D66


Geen partij is %100 links of rechts. Op elk gebied kan het anders zijn.

Naast de 3 hoodstromingen zijn er ook nog een paar kleinere:

Pragmatisch:

Zoeken een praktische oplossing voor elk probleem. Zonder vaste ideologie: (streven naar jouw ideaalbeeld van de samenleving) Voorbeeld partij is: D66

One-issuepartijen

Partijen die een probleem willen oplossen maar vaak praten ze ook over andere problemen in de 2de kamer:

  • PvdDieren: Dieren
  • DENK: allochtonen minderheden
  • Volt: jongeren en pro-europa
  • BBB: boeren
Populisme

Kiezen vaak de beslissing die het volk goed vind en speelt dus in de emoties van het volk


Naast links en recht is er ook nog conservatief en progressief. Hoe conservatiever een partij is hoe meer het terug wilt naar vroeger bijvoorbeeld het Nederland in de Gouden eeuw. En hoe progressiever een partij hoe meer het zich wil ontwikelen zoals bijvoorbeeld met kimaatneutraal worden.

Een politieke partij is een groepje mensen me dezelfde ideeën om over een goeie samenleving met als doel dit een werkelijkheid te maken door actief mee te doen met het bestuur van het land.

Een actiegroep is gericht op 1 doel. Zij willen dit te doen door de politieke partijen er over informeren en onder druk zetten door bijvoorbeeld demonstraties.

Belangenorganisaties maakt het belangen van een bepaalde groep realiteit


Coalitie is een groep met partijen met 76 zetels die zo de meerderheid heeft in de kamer. Oppositie: partijen die geen minister hebben in het kabinet en proberen idee tegenwerpen.