Verstedelijking

Vraag

Hoe en waardoor vond de verstedelijking in Europa plaats?

Begin 11e eeuw begonnen er weer steden te ontstaan. Maar hoe kwam dat? De urbanisatie of verstedeling (het ontstaan en de groei van steden) had drie oorzaken:

  • De Vikingplunderingen stopten: Scandinavië werd christelijk en sterker, Europa verdedigde zich beter, en handel werd belangrijker dan plunderen.
  • Meer handel tussen steden ontstond doordat mensen weer veilig van dorp naar dorp konden reizen.
  • Boeren produceerden overschotten.

De overschotten die boeren produceerden, verkochten ze in steden waar er vraag was naar vlees, melk en graan. De boeren zorgden voor het aanbod, en zo was iedereen blij: de boeren hadden wat meer geld of spullen, en de rest vlees, melk en graan.

Er waren nog niet zulke grote steden als in de tijd van de Romeinen en Grieken met 250.000 inwoners, maar er waren vooral veel steden. In West- en Midden-Europa waren er ongeveer 4000 steden. In een stad gingen meer mensen dood dan dat er geboren werden. Toch werden steden steeds groter, doordat veel mensen van het platteland naar de stad verhuisden om hun geluk te beproeven. De bevolking in Europa verdubbelde zich tussen 1000 en 1300. En ook al werden er veel bossen gekapt en moerassen drooggelegd, kon niet iedereen een stuk land voor de landbouw bemachtigen.

Antwoord

Verstedelijking vond plaats doordat boeren overschotten produceerden en het weer veilig was om te handelen. En ook doordat er niet genoeg landbouwgrond was voor iedereen, dus gingen sommigen naar de stad om daar hun geluk te beproeven.

Handel en nijverheid

Title

Hoe stimuleerde handel en nijverheid elkaar?

Handel en nijverheid zijn kenmerken voor een landbouwstedelijke samenleving. Herhaling van de begrippen.

  • Handel: Verhandellen spulle in ruil voor geld of andere spullen. Zoals bijvoorbeeld een liter melk voor 1 gulde of een halve kilo kaas.
  • Nijverheid: Het maken van producten zoals brood van graan

Mensen importeerden luxe producten ozlas peper uit landen uit Azie in ruil verkochten ze hun producten uit euroipa zoqals laken. Door het niet onderhouden van de romaijnse wegen dus gingzen via water varen om zich te verplaatsen Steden of mensen hieven tol bij bruggen om hun deel van de ahndel aan te verdienen. Kooplieden sloten zich aan bij hanzen dat was een org die er voor zorgde dat ze militairen huurden om mensen van de hanzen te beschermen ook maaktrre n ze afspraken en hoefden ze geen tol te betaalen Handelorganisateis maakten veel geld en zorgde er voor dat de handel bloeide de grootste handelorganisatie was de Duitse Hanzen met zo een 200 steden inclusief Nederlansde steden zoals Deventer en Kampen. Wil je heir meer over horen dan kan je hier een podcast er over luisteren.

Een geldeconomie

Door dat er weer handel was over grote gebiedeen ontstonden er nieuwe problemen en nieuwe technieken. Italianen drukten munten van goud en zilver die in heel Europa werden gebruikt. Ook onttsonden er nieuwe compagninen dat zijn bedrijven waar ze gezamenlijk geld in stopten. Ook ontstonden er wisselbriefen wat de oude versie was van eeen bankrekening met een wisselbrief konden ze laten zien aan een bank wat een andere koper aan hun schuldig waren. Banken konden je ook geld uitlenen om dingen te doen dit was dan wel tegen rente. OOk bedachten bankiers de giro wat een systeem was om geld over te maken van rekening naar rekening de vroegere versie van pinnen.

Conclusie

Kenmerkend aspect

De opkomst vann handel en ambacht die de basis legde voor het herrleven van een agrarische-urbane samenleving

We weten nu dat door het stoppen van de Vikingplunderingen en doordat boeren overschotten produceerden er meer handel kwam. Nijverheid: het maken van producten. Ambachtslieden zorgden er voor dat de producten gemaakt konden worden. Door dat niet iedereen aan een stuk land kon krijgen en de bloei en welvaart van steden gingen steeds meer mensen naar steden verhuizen: urbanisatie. Dit zorgde voor meer steden die van handel leefden allemaal gemaakt van landbouw producten en zo ontstond een agrarische-urbane samenleving.