Disclaimer

Dit verhaal is een werk van fictie. Namen, personages, plaatsen en gebeurtenissen zijn het product van de verbeelding van de auteur of worden fictief gebruikt. Elke gelijkenis met daadwerkelijke personen, levend of overleden, of met feitelijke gebeurtenissen, is puur toevallig.

Samenlevingscontract

storytime Stel je voor hebt een vrienden laten we haar in dit geval A(ns) noemen. En jullie besluiten samen te wonen of samen een huis te kopen. Dan is het handig om afspraken te maken met elkaar dit noemen we een samenlevingscontract. Maar waarover zou je afspraken moeten maken? In een samenlevingscontract worden vaak afspraken gemaakt over:

  • Verdeling van kosten wie betaalt wat en hoe verdelen we dit eerlijk. Dit kan zijn boodschappen maar ook dingen zoals het betalen van de huur of het aflossen van een hypotheek.
  • De verdeling van de bezittingen (en schulden ^ )
  • De bankrekeningen: een gezamenlijke en eigen bankrekeningen openen en dan spreek je af in de samenlevingscontract welke inkomen en uitgaven worden gebruikt bij welke bankrekening. Wat gebeurdt er met de bankrekeningen bij een breuk (met je ware liefde Ans)

    voorbeeld-samenlevingscontract

    (Dit is een voorbeeld van een samenlevingscontract van chatgpt om een beetje context te geven) Hier is een eenvoudig voorbeeld van een samenlevingscontract:


    Samenlevingscontract

    Partijen:

    1. [Naam Partner 1], geboren op [geboortedatum], wonende te [adres].
    2. [Naam Partner 2], geboren op [geboortedatum], wonende te [adres].

    Inleiding:

    De partijen verklaren dat zij een gezamenlijke huishouding voeren en wensen afspraken vast te leggen over hun samenwoning.

    Artikel 1: Verdeling van Kosten

    1.1 De kosten van de gezamenlijke huishouding, waaronder huur, boodschappen, en nutsvoorzieningen, worden gelijkelijk verdeeld tussen de partijen.

    1.2 Partijen openen een gezamenlijke bankrekening waarop zij maandelijks een gelijk bedrag storten voor de betaling van de gezamenlijke kosten.

    Artikel 2: Bezittingen en Schulden

    2.1 Alle bezittingen die voor de samenwoning zijn verkregen, blijven eigendom van de oorspronkelijke eigenaar.

    2.2 Gezamenlijk aangeschafte bezittingen worden bij beëindiging van de samenwoning gelijkelijk verdeeld, tenzij anders overeengekomen.

    Artikel 3: Bankrekeningen

    3.1 Partijen behouden hun eigen bankrekeningen naast de gezamenlijke rekening.

    3.2 Bij beëindiging van de samenwoning wordt het saldo van de gezamenlijke rekening gelijkelijk verdeeld.

    Artikel 4: Beëindiging van de Samenwoning

    4.1 Bij beëindiging van de samenwoning worden alle gezamenlijke bezittingen en schulden gelijkelijk verdeeld, tenzij anders overeengekomen.

    4.2 Partijen verplichten zich om elkaar tijdig op de hoogte te stellen van de wens tot beëindiging van de samenwoning.

    Ondertekening:

    Aldus overeengekomen en in tweevoud opgemaakt te [plaats], op [datum].

    [Handtekening Partner 1]
    [Handtekening Partner 2]


    Dit is een basisvoorbeeld en kan verder worden aangepast aan de specifieke wensen en omstandigheden van de partners. Het is vaak verstandig om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van een samenlevingscontract.

    Link to original

storytimekluizenloveAnsEnJij Ok jij en Ans leven dan nu al een paar jaar maar je wilt de volgende stap zetten in jullie relatie (of de relatie nog wat formeler maken). Dus je beslist ik ga met Ans trouwen en samen een huwelijk aangaan. Maar dan komt ineens je vriend Olibolie en die zegt Mjels (zijn partner) en ik zijn samen een Geregistreerd partnerschap aangegaan. En dan denk je WAT?! Wat is het verschil?

Je gaat achter je leptop zitten en zoekt op Je scrollt en scrollt maar dan kom je ineens mijn site tegen en die zegt:

Het Huwelijk

Je gaat trouwen met Ans je staat daar bij een ambtenaar en die zegt: “Neem jij Ans als u vrouw en…” voordat hij uit is gepraat zeggen jullie beide JA!. Jullie zijn nu getrouwd. De ambtenaar zegt: Het huwelijk is een in de wet erkende samenlevingsvorm. En is geldig in heel de wereld. En omdat jullie nu getrouwd zijn zijn er automatisch 3 zaken geregeld:

  • Er onstaat een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent alles wat jullie vanaf nu verdienen of uitgeven. Is van jullie beide. Alle schulden die Ans heeft gemaakt in haar (DARK TIMES) (te zien aan de kleren die ze aan had in het rijksmuseum: H***) is niet van jou. Maar alsnog mag je haar schulden afbetalen en dat doe je. 👍Maar toen je ouders trouwden (voor 2018) hadden ze een algehele gemeenschap van goederen dit betekent dan op het moment dat ze gingen trouwen alle bezittingen en schulden van elkaar werden. En toen ze gingen scheiden verdeelde ze alle bezittingen (50-50) ook de bezittingen voor het huwelijk
  • Als Ans een kind baart hebben jullie beide ouderlijk gezag over het kind/ de kinderen. (En dan mag je meteen een ouderbijdrage betalen en ben je arm binnen 2 weken aangezien ze alleen maar met de trein wilt 🤮)
  • Jullie zijn nu elkaars erfgenaam dus als Ans dood gaat erft je alles wat van haar was + pensioen en andersom. (Meer over erven later) Het is 2 jaar later en jullie hebben 8 kinderen. Maar Ans gooit de scheidingspapieren voor je op de grond. Ze wilt het huwelijk beëindigen. Je tekent ze en 2 dagen later sta je voor de rechter de enige persoon die het huwelijk kan beëindigen gelukkig hebben jullie alles financieel goed geregeld dus zijn er geen problemen en ben je nu singele (Ik ben beschikbaar 😭)

storytime Ok je scrollt nu verder op de pagina en ziet ineens een interview met Olibolie en Mjels over hun:

Geregistreerd partnerschap

Olibolie en Mjels hebben gekozen voor een Geregistreerd partnerschap. Hier in Nederland is het Geregistreerd partnerschap een in de wet erkende samenlevingsvorm die bijna dezelfde wettelijke status heeft als het huwelijk. Maar dit is niet overal zo. Als ze bij de gemeente zijn leveren ze een papiertje in met de handtekeningen van Olibolie en Mjels. Integenstelling tot een huwelijk is een ja-woord niet nodig.

storytime Maar dan gaat Mjels aan de drank en oefent geweld uit ( laat ik dat maar zo formuleren) en wil Olibolie het beëindigen met Mjels. Ze hebben geen minderjarige kinderen (wel een dochter van 24: Menreet) Dus wordt het Geregistreerd partnerschap beëindigt zonder het tussenkomen van een rechter. Maar Mjels had net voor dat ze het Geregistreerd partnerschap aangingen een partnerschapsvoorwaarden gemaakt (bij een huwelijk noem je dit huwelijkse voorwaarden in het engels noemen we dit een Prenup) Dit betekent dat ze toen samen naar een notaris zijn gegaan en aspraken hebben gemaakt over de verdeling bezittingen, schulden en inkomen. Hier hebben ze bijvoorbeeld bepaald dat:

  • Uitsluitend (alle bezittingen en schulden blijven privé)
  • Beperkte gemeenschap (bijv. alleen de woning is gemeenschappelijk de rest is prive)

Ok dat was het metstorytime dat was dit laatste gedeelte is serieus

Scheiden (op een rij)

Samenlevingscontract

Het beëindigen van een samenlevingscontract is vaak makkeljik. De reden waarom je een samenlevingscontract zou willen beëindigen kan komen door: eindigen van de relatie maar ook als iemand overlijd of als je overgaat naar een andere samenlevingsvorm zoals een huwelijk of een Geregistreerd partnerschap. Hierbij is geen rechter nodig.

Bij een scheiding (of zoals dat bij het Geregistreerd partnerschap heet het ontbinden van een Geregistreerd partnerschap) Moet je samen met je partner bepalen over 3 belangerijke dingen:

  • Het verdelen van bezittingen en schulden: bij beperkte gemeenschap van goederen (50-50) alles voor het huwelijk/partnerschap van jezelf. TENZIJ je bij huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden hebt opgesteld dan worden de bezittingen verdeeld zoals het daar staat
  • Alimentatie:
    • Partnerallimentatie: als jij of jouw ex te winig inkomsten hebt om van te leven na de scheiding moet de ander een partnerallimentatie betalen om er voor te zorgen dat je ex alsnog kan leven.
    • Kinderallimentatie: Je moet met elkaar de financiele regeleingen afspreken over de verzorging en opvoeding van de kinderen (tot 21 jaar)
  • Verevingen van pensioenrechten: Jij en je ex deelde tijdens het huwelijk/partnerschap een gezamelijke pension deze wordt 50-50 verdeeld.

Berekenen van de alimentatie

  1. Bereken de behoefte van de ontvanger:

    • De partner met het hogere netto (na belasting) inkomen betaalt aan de partner met het lagere netto inkomen. Formule voor de behoefte:
  2. Bereken de draagkrachtruimte van de betaler: Formule voor draagkrachtruimte:

  3. Bepaal de hoogte van de alimentatie: Formule voor alimentatie:

    • De alimentatie mag niet hoger zijn dan de behoefte van de partner met het lagere inkomen.

Erven

Ervenis na laten

Er zijn twee manieren om een erfenit na te laten:

Met een testament

Met een testament bepaal jij wat er met jouw bezittingen gebeurdt. Ook al bepaal je wat er met jouw bezittingen gebeurdt hebben je kinderen toch recht op een deel van de erfenis dit noemen we de legieme protie en bedraagt de helft van het normale deel

Zonder testament

De wet bepaalt wat naar wie gaat. De wet begint dat met het geld aan groep 1 te geven en als daar niemand is dan gaat het door naar groep 2 ect. zijn er geen van de groepen dan gaat het geld naar de staat.

  • Groep 1: echtgenoot of geregistreerd partner en eigen kinderen (als kinderen niet meer leven: kleinkinderen)
  • Groep 2: ouders, broers, zussen
  • Groep 3: grootouders
  • Groep 4: overgrootouders

Als je een leuke game over erfen wilt spelen raad ik je het game Death and Taxes aan: https://store.steampowered.com/app/1166290/Death_and_Taxes/

Erfenis ontvangen

Als je een erfenis ontvangt heb je 3 mogelijkheden:

  1. Een erfenis zuiver aanvaarden
  2. Beneficiar aanvaarden
  3. Verwerpen Als je een erfenis ontvangt krijg je niet alleen de bezittingen maar ok de schulden dus. Als de schulden > bezittingen waarom zou je het dan willen erven dat kost je alleen maar geld

Zuiver aanvaarden

Je erft alle bezitiingen en schulden samen met eventuele andere erfgenamen. Je kunt de keuze niet terugdraaien en betaalt erfbelasting

Beneficiair aanvaarden

Je accepteert de erfenis alleen als de bezittingen > schulden. Dit kost vaak meer werk en kosten om alles wat in het erfins te catalougen (vast stellen in een tabel)

Verwerpen

Je krijgt niet (en bent niet aansprakkelijk voor de eventuele schulden) De erfenis gaat naar andere erfenamen die het wel willen.

Erfbelasting

Als je een erfenis ontvangt moet je daarover belasting betalen (vaak doe je dit met je erfenis) Bij een erfenis heb je eerst een vrijstelling dit geld mag je houden zonder er belasting over te betalen (dit wordt gegeven in de opgave) dit hangt af of je de partner bent of de zus. Als je meer geld dan de vrijstelling ontvangt moet je daarover belasting betalen dit is ook afhankelijk van het bedrag en wie je bent als het bepaald bedrag hebt dan betaal je daarover een bepaalde percentage heb alles daarboven betaal je dan een apartere en hogere belasting voor.

Schenken

Als je geld aan iemand schenkt moet je na een bepaald bedrag er belasting er over betalen het bedrag waar je geen belasting over hoeft te betalen noem je de vrijstelling. Je kan bijvoorbeeld de erfbelasting “ontduiken” door over de jaren heen je bezittingen te schenken onder de vrijstelling waardoor je geen belasting betaalt.

Giften aan ANBI

ANBI( Algemeen Nut Beogende Instelling) of gewoon een fancy woord voor een goed doel hebben geen erf of schenkbelasting. Als je iets doneert aan een ANBI mag je dat aftrekken van de inkomstenbelasting(box 1) waardoor je minder belasting betaalt.