Zelfstandige steden


Hoe nam de zelfstandigheid van steden?

Mensen in de vroege middeleeuwen ook wel tijd van de monikken en ridders genoemd leefden op landen in dienst van hun heer. Dit staat ook wel bekend als het hofstelsel waar mensen verzorgd werden op het stuk land van hun heer ze moesten wel werken en voor toestemming vragen om dingen te doen dus hun vrijheid was sterk in geperkt.

Vraagje waarom vluchten ze niet als ze wilden ontkomen aan hun heer? -Emre

De eerste burgers van steden gingen legden vaak een eed of en beloofden ze dat ze elkaar gingen helpen en ook gingen ze onderhandelen met hun heer om vrij de te komen van de plichten aan de heer. Toen deze steden later verder uitgroeiden gingen steden ook onderhandelen om stadsrechten te ontvangen. Maar deze kregen steden niet zomaar deze moesten ze van koningen hertogen of graven ontvangen. Hier kun je lezen wat het verschil is tussen koningen hertogen en graven best wel leuk. Een stad had stadsrechten nodig om dat het dan:

  • Stadsmuren kon bouwen
  • Recht om zichczelf te besturen
  • Eigen wetten maken Stavoren is de eerste stad in Nederland met stadsrechten die kreeg ze in 1061. Stadsrechten verlenen en meer vreiheid geven van burgers kostte de adel veel macht en geld. Dus ze gaven stadsrechtenniet zomaar gratis. De edel en koning verstrekte stadsrechten inruil voor politieke invloed in de stad. eVaak een baljuw of schout dat is een ambtenaar die namens hem recht sprak. Hij was rechter politiechef en politieke leider. Ook betallden een stad geld aan hun koning of edel. En tot slot moesten ze militaire hulp verstrekken en meehelpen met vechten als er oorlog zou uitbreken. Daarnaast moest een stad zichzelf ook gaan beschermen dus namen ze huursoldaten in dienst.

Antwoord

Door hun vrijheid te “kopen”. Burgers deden dit door priveleges van hun heer te verkrijgen en hun zelf “uit te kopen”. En steden kregen meer zelfstandihedi door stadrechten te ontvangen van de koning of de edel in ruild voor geld, militarie hulp en politieke macht in het stadsbestuurd.

De stedelijke samenleving

Question

Welke groepen in leefden in de steden?

Wat zijn handelaren hoe zag hun dagelijks leven er uit? Hoe werden ze Handelaren? -Emre Arbediers konden geen burger worden toch moesten ambetenaren burger zijn om bij een giolde te horen en dat was verplicht vgoor een gilde?? -Emre

Alle burgers vilen onder het stadsrechten. Maar het was toen niet als je in een land wordt geboren dan ben je automatisch een burger. Als je in de late middeleeuwen een burger wou worden moest je dat inkopen en je moest geen:

  • Vrouw
  • Slaaf
  • Arbeider
  • Bedelaar
  • Jood
  • Geestelijken (vielen onder het Kerkrecht) Een stad moest worden bestuurd worden door een groepje mensen. Burgers kozen de mensen die de stad gingen besturen: schepenen. Zij bestuurde vanuit het raadhuis. Vaak waren dit rijke handelaren die steeeds elkaar de macht toehandigen aan andere familieleden. De schepen besloten wetten regels en de rechtspraak. Ook kwam er vaak een dagelijks bestuur: vroedschap. Met als leider de burgemeester. De stadsraden hadden veel plichten en privileges. Ze beslisten alles in een stad. Hoeveel belasting welke gebouwen er gebouwd gingen worden ect. Ook kwamen er schutterijen dat waren een groepje burgers die de stad of wijk beschermede. En ambachtslieden waren verplicht om zich aan te sluiten aan een gilde. Die zorgde voor een opleiding bepaalde de prijs controleerde de kwaliteit en zorgde voor mensen die niet meer konden werken die bij de gilde behoorde. Om bij een gilde te behoren moest je een burger zijn. De gilde vierde samen feest en zelfs hebben gildes in sommige steden het bestuur overgenomen waardooor ze meer voor hun gildeledenm konden regelen.

Antwoord

De stad bestond uit:

  • Mensen die geen burgers waren : vrouwen slaven joden bedelaars
  • Burgers in het raadhuis die wetten en regels maakten
  • Dagelijks bestuur: vroedschap met als leider de burgemeester
  • schutterijen die de stad beschermde van elkaar
  • En ambachtslieden die zich aansloten bij de gilde

Meer vrijheid, minder horigheid

Question

Hoe nam de vrijheid in Europa toe?

Het groeien van steden ging ten koste van de macht van de lage edelen. Hierdoor schafte de lage edelen herendiensten onvrijheden af en vervingen ze door geldbetalingen. Maar het was als nog minder vrij dan de in de stad.

Hoezo niet? -Emre

Antwoord

Conclusie en KA De opkomst van de stedelijke burgerij en de toenemende zelfstandigheid van steden We hebben gezien dat burgers van jonge steden zich loskopelde van hun heer. En langzaam hun stad groeiden. Door dat burgers zo zelfstanidgheid van steden ontstonden dingen zoals het vroedschap, gildes en schutterijen. En hierdoor verloor de lage adel langzaam hun macht. Maar kregen de burgerij steeds meer vrijheid.

Het kenmerkend aspect van dit paragraaf is: